Full MEX vs. Ful MEX, vad är det och vad bör man välja?
Inom telekom kan man ibland höra begrepp som MEX. För vissa är detta ett välkänt begrepp men för andra är det inte lika självklart. I den här texten tänkte vi reda ut vad MEX är och hur de olika varianterna ser ut. MEX är en förkortning och står för “mobile extension”. På svenska hade man kunnat benämna det som “mobil anknytning” och kort innebär det att den som har MEX i sin telefon kan komma åt och sköta sin företagsväxel från sin mobil. Det finns två versioner av MEX den ena kallas “Full MEX” och den andra “Ful MEX”. Vad de olika versionerna har för fördelar och nackdelar samt vad för funktioner som kommer med båda lösningarna går vi igenom i den här texten.
Funktioner som kommer med både Full MEX och Ful MEX
- Ta emot samtal via mobiltelefon från företagsväxeln och direktnummer till mobilen.
- Få information innan man svarar om det är direktsamtal eller växelsamtal.
- Möjlighet att ställa in status när man inte är tillgänglig så att den som ringer blir informerad och hänvisad.
- Se tillgänglighetsstatus på kollegor.
- Välja om man vill visa direktnummer eller växelnummer vid utgående samtal.
- Möjlighet att logga in/ur i svarsgrupper från mobilappen.
- Visa status om man är upptagen eller inte om samtal går via fastnätsnummer.
- Skicka SMS med företagsväxeln från din mobiltelefon.
Här är alltså alla funktioner som kommer med både Full och Ful MEX. Men om man jämför de båda telefonilösningarna, vad finns det för för- och nackdelar?
Fördelar med Full MEX företagstelefoni
- Visa mobilnummer även från Softphone på PC/MAC. Eftersom att mobilnumret ligger i företagsväxeln kan man välja att visa mobilnumret när man ringer ut. Alltså kan man ringa ut via datorn men ändå visa mobilnumret om man föredrar det. Exempelvis bra om man vill att kunder ska skicka SMS tillbaka eller liknande.
- Kostnadseffektivt! Kostnaden för de samtal som görs kommer att debiteras mot mobilabonnemanget (där har man nästan alltid fria samtal). Det blir alltså ingen rörlig kostnad till skillnad från om man inte har Full MEX, för då debiteras samtalen rörligt på själva växelkostnaden.
- Det är möjligt att hänvisa till både fastnätsnummer + mobilnummer. Så beroende på situation kan man stänga av både fastnätsnumret och mobilnumret.
- Ringer man ut samtal behöver du inte starta dem från mobilappen.
- Om man inte svarar på mobilnumret kan man låta samtalet gå till företagsväxeln.
- Har man MEX har man företagsväxeln direkt i telefonen. Det gör att man kan sköta växeln och svara i företagstelefonen även om man jobbar hemma. Något som är extra bra nu när många jobbar hemma i större utsträckning.
- Man kan ringa direkt från mobiltelefonen och samtal går alltid via företagsväxeln.
- Har man Full MEX kan man välja vilket nummer som ska synas när man ringer. Kanske vill man ringa via sitt jobbnummer när det är en jobbkontakt och privata nummer när man ringer nära och kära.
- När man har växeln på mobilen kan man ställa in status enkelt. Så om man är på lunch eller borta från telefonen kan man ställa in det och slipper bli störd av jobbsamtal. Den som kopplas till dig när din status är upptagen blir också informerad.
Nackdelar med Full MEX
- Full MEX kräver ett speciellt mobilabonnemang där trafiken alltid kopplas via företagsväxeln.
- I de flesta fall behöver alla mobilabonnemang vara hos samma operatör och avtal.
Ful MEX
Den andra versionen av MEX, Ful MEX är som redan nämnt lite annorlunda. I Ful MEX är mobilabonnemanget inte integrerat och det krävs att du har företagsväxelns mobilapp för att kunna ringa samtal från mobilen. Om någon ringer till ditt fasta nummer går det direkt till växeln och slussas sedan vidare till din mobiltelefon. Däremot om någon ringer direkt till din mobil så går det inte genom företagsväxeln utan direkt till din mobiltelefon.
Fördelar med Ful MEX
- Kräver inget speciellt mobilabonnemang eller avtal.
- Det går snabbt att komma igång med Ful MEX. Passar perfekt för vikarie eller konsult som behöver snabbt komma igång med er företagstelefoni.
- Man kan välja att företagsväxeln ringer samtal så att ingen kostnad tillkommer på den privata mobilen. Man väljer ringriktning i appen så att när samtalet går ut ringer inte mobilen upp växeln (det blir eventuell samtalskostnad på mobilabonnemanget), utan företagsväxlen ringer ut åt dig istället och all kostnad hamnar på den sidan.
- När man har växeln på mobilen kan man ställa in status enkelt. Så om man är på lunch eller borta från telefonen kan man ställa in det och slipper bli störd av jobbsamtal. Den som kopplas till dig när din status är upptagen blir också informerad.
Nackdelar med Ful MEX
- Om du är upptagen i ett mobilsamtal som ej passerat företagsväxeln så kan dina kollegor inte se det från företagsväxeln, utan det märks först när man försöker ringa dig på fastnätsnumret.
Nu vet ni lite mer om Full MEX och Ful MEX, vad som skiljer de båda telefonilösningarna åt och vad det finns för för- och nackdelar. Vill ni ha hjälp med hur ni ska tänka kring de olika lösningarna så är vi på Wx3 experter. Hör av er till oss HÄR så ringer vi upp och berättar mer om hur vi kan hjälpa er.